perryendype.reismee.nl

Taman Negara en Cameron Highlands

10 maart 2010

Vandaag gaan we naar een van de oudste regenwouden ter wereld: Taman Negara. Om er te komen maken we in een houten bootje een tocht van drie uur. Halverwege kruist een Monitor Lizard al zwemmend ons pad. Het is echt prachtig. 's Avonds maken een nachtwandeling door de jungle en zien we een tarantula spin, een drinkend hert, twee schorpioenen en verder allerlei insecten waarbij je in Suriname zo snel mogelijk naar de Bigone grijpt als je ze ziet, maar hier bewonderend oe en ahh roept.

Terug in ons huisje wou ik dat we de Bigone bij ons hadden, want als ik de deur open doe kruist een kakkerlak m'n pad. Gelukkig ben ik in het gezelschap van ranger Dype en zijn we snel van het beestje verlost.

11 maart 2010

De volgende dag maken we een pittige wandeling naar de top van Teresek Hill. De treden hiernaartoezijn zo hoog als eenhalve Maleisier(?) Daarna staat een Canopy walk op het programma (een touwbrug ter hoogte van 40 meter tussen de bomen door). Dype doet alleen niet mee....vlak voordat we de canopy op gaan, krijgt een hypo-achtige aanval. De rest van de dag / avond ligt hij dan ook met koorts in bed. Ik ga die middag nog wel mee naar de Orang Asli, het originele nomadenvolk van Maleisie. We leren veel over hun gebruiken en eetgewoontes (ze eten geen mensen, wel apen, dat we het weten).

12 maart 2010 Cameron Highlands

We zijn nu allebei ziek en willen het liefst onder de wol kruipen. Vandaag staat echter een reis naar de Cameron Highlands op de planning. Ongeveer zes uur met de bus rijden. We hopen dat we tussendoor een dutje kunnen doen. Cameron Highlands (de naam zegt het al) is hoog gelegen, en ook - voor ons onverwacht- zeker tien graden kouder. Het eerste wat we doen is twee vesten kopen. We eten in het hotel en kruipen onder de wol, in de hoop dat we ons wat beter gaan voelen.

13 maart 2010

Vandaag worden we langs allerlei bezienswaardigheden bij de Cameron Highlands gebracht. Het meest indrukwekkend is de BOH theeplantage. Onze gids vertelt dat het overgrote deel nog steeds handmatig wordt geplukt en dat de plantage medewerkers zo'n 20 ringitcent (= 4 / 5 eurocent) per kilo verdienen. Gemiddelde plukhoeveelheid per dag: 80 kilo die ze zelf op en van de heuvels af moeten dragen! We leren meer over thee en de verwerking ervan en ik beloof mezelf plechtig om in het vervolg optimaal van m'n kopje thee te genieten. We gaan ook langs een strawberry farm, waar de aardbeien in zakjes worden geteeld, niet in de grond. Als laatste nog naar een insectenfarm, waar we de meest bizarre insecten ooit mogen aanschouwen. Dype neemt ook een schorpioen in de hand brrrrrr.